Grotten in de Provincie Namen
Couvin: Voorhistorische grot “Caverne préhistorique de l’Abîme” (Namen)
Op de rechteroever van de rivier Eau Noire steekt een rotswand van meer dan honderd meter breed, hoog boven de stad Couvin uit. De rotswand bestaat uit kalksteen met stromatoporen en koralen in metersdikke banken, afgewisseld met fijne zwarte kalksteen. Deze rotsen behoren tot de Formatie van Couvin (Membre de l’Abîme) en stammen uit het Eifelien (Midden-Devoon).

De klif hangt over een halve-cirkelvormig terras naast een schuilplaats in de rotsen. Opgravingen in de schuilplaats en op het terras in het begin van de 20e eeuw en in het midden van de jaren 1980 brachten stenen voorwerpen en werktuigen aan het licht, en ook dierenresten die vaak sporen dragen van bewerking met silex. Koolstof-14 dateringen op de overblijfselen die in 1905 werden verzameld, toonden een ouderdom van ongeveer 35.000 jaar geleden, terwijl de dateringen die werden uitgevoerd op beenderen uit de opgravingen van 1984-1986, een ouderdom van 46.820 ± 3 290 BP opleverden. De bewoning van het hol en het terras gaat dus terug tot het Midden-Paleolithicum (Moustérièn). Er werd ook een tand gevonden die waarschijnlijk afkomstig is van een Neanderthaler kind. Een smeedijzeren beer op zijn achterpoten rechtop in de aanvalshouding (2,30 m) verwijst naar de bloedige strijd die de Neanderthalers moesten voeren wanneer ze, bij hun terugkeer van de jacht, vaststelden dat hun schuilhol was ingenomen door een berin, tot alles bereid om haar beertjes te beschermen.

Ten zuidoosten van het schuilhol bevindt zich, op 2 niveaus, de grot of spelonk "Caverne de l'Abîme". De bovenste verdieping draagt de naam "Salle de l'Ours" (zaal van de beer) en bevindt zich op hetzelfde niveau als het terras. De ruimte is ingericht als museum over het leven van de vroegste bewoners van de grot en toont typische voorwerpen van de bedrijvigheid en overblijfselen van de fauna van deze periode.
De onderste verdieping heet "Salle de l'Arche" (boogzaal) en ligt ongeveer 12 m lager. Er is een klank- en lichtspel en een audiovisuele montage over de mijlpalen in de geschiedenis van de Aarde.

Geen website aanwezig.


Dinant: Grotten van Dinant  "La Merveilleuse" (Namen)
Niet enkel is Dinant bovengronds een prachtige stad, ondergronds bezit het één van de mooiste parels van België: de grot La Merveilleuse.
La Merveilleuse werd ontdekt in 1904 en wordt beschouwd als een van de mooiste grotten van het land. Bewonder de vele stalagmieten, stalactieten en watervallen. Dieper in de grot wordt u verrast door de prachtige zalen met watervallen en kleurrijke rots gordijnen. Na een tocht van een uurtje door deze indrukwekkende decors is het tijd om weer naar het daglicht te klimmen. De grot is toegankelijk voor iedereen. Het is een waar paradijs voor jong en oud, een echte aanrader voor wie de streek van Dinant bezoekt.

http://www.ardennes-etape.nl/vakantie-ardennen-Grotten-45/Grotte-la-Merveilleuse-562.html


Floreffe: Grotten van Floreffe (Namen)
Stalactieten en stalagmieten, kleurrijke stenen in een 800 m lange gang. Deze grot werd in 1860 ontdekt tijdens de bouw van het kasteel. U treft er de mooiste stenen uit Wallonië aan. Het onvergetelijke parcours neemt u mee door tal van prachtige zalen.
Het bezoek duurt een uur en gebeurt steeds onder begeleiding van een (Nederlands-, Frans- of Engelstalige) gids. Voor mensen met beperkte mobiliteit raden wij het bezoek af, want er zijn heel wat trappen. Openingsuren: het hele jaar door, enkel op afspraak  (zelfs voor kleine groepen, families). Bel minstens één dag van tevoren om een afspraak te maken. Er wordt geen minimum aantal bezoekers geëist. Voor groepen vanaf 10 personen kunnen bijkomende activiteiten worden georganiseerd.

http://www.inventif.be/grotte-de-floreffe


Gesves: Goyet la Préhistorique (Namen)
Goyet ligt op een rotsachtige uitloper aan de samenloop van de Samson en de Stroûvia, twee zijrivieren van de Maas. De site bestaat uit natuurlijke spelonken waar rijkelijke archeologische vondsten uit het Boven-Paleolithicum werden gedaan. Er zijn talloze stenen werktuigen gevonden, evenals schitterende benen kunstvoorwerpen, geproduceerd door de Cro-Magnon mens en een overvloedige fauna uit het Pleistoceen, gedomineerd door de holenbeer. Hier kan je de relieken van deze dieren zien en een demonstratie bijwonen van de verschillende manieren om vuur aan te maken. De holen die door onze voorouders werden bewoond, strekken zich uit over een kronkelig netwerk van ondergrondse galerijen, waarin je mooie concreties (stalactieten, stalagmieten, kolommen, druipsteengordijnen,  enz.) kan bewonderen. Het bezoek duurt ongeveer 90 minuten (de gids spreekt Engels, Nederlands en Frans) en brengt je langs een gevarieerd parcours door soms relatief lage en hellende galerijen die uitkomen op de zalen. Deze site van meer dan 10 hectares heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven. Recente opgravingen hebben nieuwe netwerken van Karst galerijen aan het licht gebracht, evenals een neolithisch graf van een kind, waarvan de oorsprong volgens de koolstof-14 datering in het 4e of 3e millennium vóór onze tijdrekening te situeren is. Tijdens de winter wonen er vleermuizen op de site, bedreigde soorten die er een toevluchtsoord vinden voor hun winterslaap.
Er zijn veel trappen, waardoor dit bezoek afgeraden wordt aan mindervaliden.

http://www.grottesgoyet.be/


Han-sur-Lesse: Grotten van Han (Namen)
U wordt met een antiek trammetje naar de grotten gebracht waar prachtige natuurfenomenen zoals stalagmieten en stalactieten te bezichtigen zijn. Bezoekers kunnen een drie kilometer lange wandeling maken langs de verschillende grottenzalen. Zo zijn er onder andere de ‘Minaret’, de ‘Trofee’ en de ‘Mysterieuze’. Halverwege is er een verbluffend klank- en lichtspel in de ‘Wapenzaal’. Om af te sluiten moeten de wandelaars nog over een aantal loopbruggen over de ondergrondse rivier van de Lesse. Kortom, net zoals de andere activiteiten op het domein, is een bezoek aan de Grotten van Han een echte belevenis.

Sinds 2009 zijn de Grotten van Han twee dagen per maand voorbehouden aan rolstoelgebruikers (de eerste zaterdag en de derde woensdag van mei, juni, augustus, september en oktober, reserveren noodzakelijk).

http://www.grotte-de-han.be/nl


Hastière-sur-Meuse: Grotten van “Pont d'Arcole” (Namen)

http://www.belgie-toerisme.nl/informations/wandelingen-hastiere-lavaux-les-promenades-de-hastieres-les-grottes-du-pont/nl/AP/41987.html


Jemeppe-sur-Sambre: Grot van Spy (Namen)
De grot behoort tot de belangrijkste paleolithische sites van Europa en er vonden al verschillende keren opgravingen plaats. Maar de grote ontdekking die tot op vandaag een doorslaggevende episode in de geschiedenis van de wetenschappen is, dateert uit 1886.Door de opgravingen in Spy, onder leiding van een Luiks team dat bestond uit een archeoloog (Marcel De Puydt), een geoloog (Max Lohest) en een paleontoloog (Julien Fraipont), moest de internationale gemeenschap toen inderdaad het bestaan erkennen van een mensentype dat ouder was dan de moderne mens: de Neanderthaler.

http://www.belgie-toerisme.nl/informations/toeristische-attracties-jemeppe-sur-sambre-les-amis-de-l-homme-de-spy-asbl-grot-van-de-man-van-spy/nl/V/34997.html


Rochefort: Grot van Lorette (Namen)
Ontdek de ondergrondse parel van Rochefort.
De Grot van Lorette hoort bij de Grotten van Han, maar heeft toch haar eigen karakteristieken. Het bijzondere van deze grot is haar verticaliteit, in tegenstelling tot vele andere Belgische grotten, die zich meestal eerder horizontaal hebben ontwikkeld.
Een anderhalf uur durende tocht, zo’n 60 meter onder de grond, brengt je eerst naar de grote ruimte die “Zaal van de Sabbat" wordt genoemd. Je wordt er overdonderd door een spectaculair klank- en lichtspel. Daarna bezoek je samen met een gids alle overige zalen. De ondergelopen zalen, smalle doorgangen en een indrukwekkend hoogteverschil creëren het ene unieke uitzicht na het andere.

Voor de geïnteresseerden is er het kleine museum in het "Val d’Enfer", een onderzoekslaboratorium waar het werk wordt getoond van de wetenschappers die de bewegingen observeren in de kalkgesteenten. Bovendien wordt er ook een film geprojecteerd: "Videokarst", over tektonische verschijnselen.

http://www.grotte-de-han.be/nl/de-grot-van-lorette


Sclayn: Grotten van Scladina (Namen)
De grotten werden ontdekt en ontgonnen in 1949. De ontdekking van de beenderen van een Neanderthaler te Sclayn in 1993 is de opmerkelijkste van de 20e eeuw in België. Het zijn de beenderen van een kind, in het bijzonder van zijn kaak. Uit een van de tanden haalde men het oudste DNA van de wereld (minstens 100.000 jaar). In deze grotten worden vandaag nog archeologische opgravingen gedaan. Tijdens de maand juli komt deze site helemaal tot leven! De toekomstige archeologen uit binnen- en buitenland komen er hun opleiding volgen voor archeologisch onderzoekswerk in grotten. U kunt ervan profiteren om met hen een praatje te maken, en hun passie te delen. Tijdens uw bezoek aan de Scladina-grot en zijn permanente archeologische site zal u begeleid worden door een archeoloog. De bezoeken vinden plaats: op woensdagnamiddag om 14u (behalve tijdens de kerstvakantie), elke 3e zondag van de maand om 14u, en in juli en augustus elke dag om 14u. Bezoek van de archeologische site van de grot, bezoek van het museum of beide samen.

http://www.scladina.be/


Petigny (Couvin): Grotten van Neptunus (Namen)
Bij hun ontdekking op het einde van de 19e eeuw, kregen de Grotten van Neptunus toen de naam de Grotten van de Adugeoir (verdwijngat), een naam die de bewoners uit de streek nog altijd gebruiken. Deze grotten behoren tot de oudste van België. Een wilde rivier, de Eau Noire, loopt er naar binnen en verdwijnt plots in een sifon, die tot op heden nog door niemand is overwonnen. Het water komt weer aan de oppervlakte in Nismes, na een parcours van 48 uur dat naar alle waarschijnlijkheid 6 kilometer lang is. De geheimen van dit ondergronds parcours zijn nog goed bewaard ...
Het bezoek begint te voet, over verschillende verdiepingen, en gaat dan gedurende 20 minuten verder per boot, in het onderste gedeelte van de grot, 10 meter onder de Eau Noire. Het eindigt met een klank- en lichtshow, waarbij watervallen, muziek, stroboscopisch licht en de magie van uiteenspattend water u in vervoering brengen.
Totale duurtijd van het bezoek: 45 minuten.

http://www.grottesdeneptune.be/